"Βαδίζοντας πάντα σε κανόνες βιοκλιματικού σχεδιασμού και εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργήσαμε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα εργασιών και μελετών που σχετίζεται με την οικοδομή."

Θεοδώρα Δ.Δρίμη
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
υπ.Διδάκτωρ
Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
στο τμήμα Πολεοδομίας και Χωροταξίας

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Τακτοποίηση ημιυπαίθριων για άδειες μετά τις 2 Ιουλίου του 2009!!

Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι ημιυπαίθριους και άλλους παράνομα κλειστούς χώρους (πατάρια, σοφίτες) μέσω του νέου νόμου για τα αυθαίρετα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σημαντική προϋπόθεση είναι αυτοί οι χώροι να ανήκουν σε ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά τις 2 Ιουλίου 2009 και είχαν εξαιρεθεί από τη σχετική ρύθμιση.

«Αποτελεί ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα», υποστηρίζουν πλέον στελέχη του ΥΠΕΚΑ, ενώ παλαιότερα δεν είχαν αφήσει κανένα παράθυρο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων μέσω του νέου νόμου για τα αυθαίρετα.

«Όταν τρέχουν δύο ρυθμίσεις παράλληλα, δεν μπορεί να συγχέονται δύο νόμοι, οπότε οι ημιυπαίθριοι δεν μπορεί να ενταχθούν στον νέο νόμο», υποστηρίζονταν μέχρι πρότινος.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» αναφέρεται ότι στις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων εντάσσονται τα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως τις 2 Ιουλίου 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, Δημήτρη Καψιμάλη, από τις 2 Ιουλίου 2009 μέχρι σήμερα έχουν οικοδομηθεί περισσότερα από 200.000 ακίνητα με κλειστούς ημιυπαίθριους και άλλους χώρους, τα οποία αν δεν τακτοποιηθούν δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν ή να πωληθούν.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του ΥΠΕΚΑ ενδεχόμενη ρύθμιση θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες 20% - 30% ακριβότερα σε σχέση με το πρόστιμο εξαιτίας των προσαυξητικών συντελεστών.

http://www.marketbeast.gr/oikonomia/2473-%CE%9C%CE%AD%CF%83%CF%89-%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%E2%80%A6-%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B8%CF%81%CE%B9%CF%89%CE%BD.html 

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Δεύτερη Συζήτηση την 25/08/2011 στην Βουλή για το σχέδιο νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

 


Αποσύρθηκε η παράταση για τους ημιυπαίθριους!!

Η προθεσμία τακτοποίησης λήγει στις 31 Οκτωβρίου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση, διευκρίνισε το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με τους ημιυπαίθριους, και ενώ στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα προβλεπόταν παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου. Η παράταση αποσύρθηκε μετά από πρόταση του οικονομικού επιτελείου που προφανώς "ζύγισε" τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, "παράθυρο" για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων που είχαν εξαιρεθεί από τη σχετική ρύθμιση, με 20% έως 30% ακριβότερα πρόστιμα, φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση με την ένταξή τους σε καθεστώς τακτοποίησης μέσω του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.
Υπενθυμίζεται ότι από τη ρύθμιση είχαν εξαιρεθεί οι χώροι με οικοδομική άδεια μετά τις 2 Ιουλίου 2009.
Σημειώνεται ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου είχαν κατατεθεί στις πολεοδομίες 630.000 αιτήσεις.
Η «τακτοποίηση» ισχύει για 40 χρόνια έναντι καταβολής ειδικού προστίμου.

http://www.exipno.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13652:2011-08-18-07-34-10&catid=76:mainnews&Itemid=81